Een alvleesklierontsteking ontstaat vooral bij mensen die veel alcohol drinken of galstenen hebben. Het is een vervelende ontsteking waar u niet zoveel aan kunt doen. Alvleesklierontsteking is een redelijk zeldzame ontsteking en komt niet zoveel voor als andere ontstekingen op onze website. Lees hier meer over dit type ontsteking, hoe hij ontstaat en wat u eraan kunt doen.

Wat doet uw alvleesklier?

Veel mensen hebben wel van de alvleesklier gehoord, maar weten niet precies wat hij doet. De alvleesklier ligt dwars in de buik, tussen de maag en de dikke darm. Deze klier maakt bepaalde hormonen, zoals insuline, en helpt het voedsel te verteren. De alvleesklier zorgt er voornamelijk voor dat uw bloedsuikergehalte op peil blijft. Mensen met diabetes hebben dus problemen in hun alvleesklier; deze doet zijn werk dan niet goed. De alvleesklierenzymen zijn ook erg belangrijk voor de vertering.

Symptomen van alvleesklierontsteking

De symptomen van alvleesklierontsteking zijn niet heel bijzonder. Meestal heeft u last van de volgende zaken:

 • Hevige pijn in de buik
 • De pijn kan uitstralen naar de rug, zij of schouders
 • Algemeen ziek zijn
 • Braken of misselijkheid
 • Soms zijn er problemen met uw gal door lichtere ontlasting of juist donkere urine

Deze symptomen zijn dus redelijk vaag en zouden van alles kunnen betekenen. Merkt u dat u hevige buikpijn heeft die maar blijft doorzetten? Ga dan naar de huisarts; hij of zij weet precies wat er moet gebeuren bij een alvleesklierontsteking.Hoe ontstaat alvleesklierontsteking?

Er zijn meestal twee oorzaken van alvleesklierontsteking. De eerste is overmatig alcoholgebruik. Door regelmatig veel alcohol te drinken verhoogt u de kans op een alvleesklierontsteking. Wat hier de precieze oorzaak van is, is nog niet goed bekend. Een andere oorzaak van de ontsteking bestaat uit galstenen. Het klinkt misschien raar; wat hebben galstenen nu te maken met uw alvleesklier? Dat is niet heel gek; de galblaas, waar gal is opgeslagen, ligt redelijk dichtbij de alvleesklier. Wanneer er galstenen ontstaan, kunnen deze de afvoergang van de alvleesklier verstoppen. De galwegen raken dan ontstoken en de alvleesklier kan zijn stoffen en enzymen niet kwijt. De enzymen gaan dan in de alvleesklier zelf al aan het werk, waardoor weefsel wordt verteerd. Dit zijn de twee grootste oorzaken van alvleesklierontsteking, al zijn er nog veel gevallen waarbij de oorzaak niet goed bekend is.

Chronische alvleesklierontsteking

De alvleesklierontsteking kan steeds weer terugkomen. We spreken dan van een chronische alvleesklierontsteking. Deze ontsteking is erg gevaarlijk, omdat hij de werking van de alvleesklier sterk kan aantasten. Het gewone weefsel wordt verteerd door de enzymen uit de alvleesklier en wordt vervangen door littekenweefsel. Dit weefsel is niet zo goed als het normale weefsel en hierdoor kan de afvoergang van de alvleesklier (nog verder) vernauwd raken.

Behandeling van alvleesklierontsteking

Het belangrijkste wat u moet doen bij het behandelen van de alvleesklierontsteking is stoppen met alcohol. Dit is een van de grootste boosdoeners voor de alvleesklier. Soms zult u sondevoeding moeten krijgen, afhankelijk van de ernst van uw ontsteking. U krijgt uiteraard pijnstillers voorgeschreven om de buikpijn te verminderen. Als de alvleesklier is ontstoken door galstenen zullen die stenen verwijderd moeten worden met een operatie.

Zelf ervaring?

Heeft u zelf al eens een alvleesklierontsteking gehad? Vertel in de reacties wat u heeft gedaan om de pijn zo erg mogelijk te verminderen! Zo kunnen we elkaar helpen om het beste met deze nare ontsteking om te gaan.1 reactie

 1. Ik heb 2 jaar geleden een alvleesklier ontsteking gehad .
  Was zeer pijnlijk ,was uiteindelijk naar eerste hulp gegaan en daar pijnstillers gekregen .
  Opgenomen geweest voor een nacht omdat ze eerst dachten dat het mijn gal was .
  Later kwam de pijn weer hevig terug en kreeg morfine ,daar heb ik heerlijk op geslapen en sinds die tijd nooit meer terug gekregen ,gelukkig want wat was dat pijnlijk zeg .
  Sucees iedereen die hier vaak last van hebben

You must be logged in to leave a reply.