Op deze pagina vindt u informatie over blaasontsteking. U kunt lezen wat een blaasontsteking precies is en hoe u die snel kunt herkennen, zodat er spoedig oplossingen voor gevonden kunnen worden. Ook leest u hoe u de blaasontsteking het beste kunt behandelen om er zo snel mogelijk van af te zijn. Kortom, voor alle informatie over blaasontsteking bent u hier aan het juiste adres.

Wat is blaasontsteking precies?

Bij een blaasontsteking kan er sprake zijn van twee soorten ontstekingen. Ofwel is het slijmvlies in de blaas ontstoken, ofwel de lagere urinewegen. Blaasontsteking ontstaat door een bacterie die uw urinewegen op twee manieren kunnen bereiken; via de bloedsomloop en van buitenaf via uw urinebuis. Blaasontsteking komt bij vrouwen veel meer voor, omdat hun urinebuis korter is en deze dichtbij de anus ligt, waar veel bacteriën aanwezig zijn.

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

De ontstekingen van de urinewegen of het slijmvlies in de blaas kunnen tot zeer vervelende symptomen leiden. Dit zijn er niet heel veel, maar ze zijn wel eenvoudig te herkennen:

  • U heeft een brandend gevoel tijdens het plassen
  • U plast slechts enkele druppels per keer
  • U moet zeer vaak naar het toilet
  • Uw urine is troebel

 

Kinderen willen nog wel eens andere symptomen hebben. Zij hebben vaker last van buikpijn, bedplassen en een algemeen ziektegevoel dan van de bovenstaande symptomen. Let hier dus goed op wanneer uw kind aangeeft zich niet lekker te voelen.Hoe ontstaat blaasontsteking?

We willen natuurlijk allemaal een blaasontsteking zoveel mogelijk voorkomen. Dat kan niet in alle gevallen, maar wanneer u weet hoe een blaasontsteking veroorzaakt wordt kunt u hier wat aan doen. De grootste boosdoener van blaasontsteking is seks. Hierdoor komen er sneller bacteriën bij de plasbuis die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Vrijen met een condoom helpt hierbij niet. Wij raden aan om na het vrijen te plassen, zodat de bacteriën niet de kans krijgen zich te verspreiden en de kans op een blaasontsteking te verkleinen. Ook veel drinken helpt om uw blaas schoon te houden. Een algemeen lage weerstand zorgt, zoals bij veel ontstekingen, dat u vatbaarder bent voor bacteriën en virussen. Hou dus uw weerstand goed op peil door gezond te eten en te drinken. Er zijn tevens enkele afwijkingen en familiaire aanleg waardoor de kans op blaasontsteking groter is. Vooral de moeder blijkt invloed te hebben bij de kans op een blaasontsteking. Vraag dus ook even bij uw ouders of zij hier vroeger last van hadden.

Behandeling van blaasontsteking

In het algemeen moet u zorgen voor een goede weerstand. Zo geneest u snel van ziektes én voorkomt u nieuwe ontstekingen. Verder is het belangrijk niet te wachten met plassen maar direct naar de wc te gaan. Zorg voor warme kleding bij het onderlichaam en aan uw voeten en vermijd strakke broeken en ondergoed. Als laatste moet u voor goede hygiëne zorgen om de irritatie te verminderen. Bij zeer hevige en/of langdurige klachten kunt u naar de huisarts gaan voor antibiotica.

Zelf ervaringen met blaasontsteking?

Heeft u zelf ervaringen gehad met blaasontsteking? Heeft u nog tips voor anderen die met deze vervelende ontsteking kampen? Of heeft u vragen aan andere bezoekers over blaasontsteking? Laat dan hieronder een reactie achter! Zo kunnen we elkaar helpen om de vervelende blaasontsteking tegen te gaan en te voorkomen.You must be logged in to leave a reply.