Blindedarmontsteking is een zeer vervelende ontsteking waar u veel last van kunt hebben. Een ontstoken appendix (wormvormig aanhangsel van de blindedarm) kan namelijk buikvliesontsteking tot gevolg hebben, wat levensgevaarlijk is. Vooral bij jonge mensen komt blindedarmontsteking voor. Lees hier hoe u blindedarmontsteking op tijd kunt herkennen en wat er aan gedaan wordt. Ook kunt u ervaringen of tips van anderen lezen en eventueel zelf een reactie plaatsen.

De symptomen van blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking uit zich vooral door pijn in uw rechter onderbuik. Hier zit de blindedarm namelijk ongeveer. Meestal heeft u eerder al pijn rond uw navel. Veel mensen die last hebben van blindedarmontsteking hebben tevens een verminderde eetlust en moeten soms overgeven. Na een tijdje doet het pjin wanneer de rechter onderbuik ingedrukt wordt en wanneer deze weer losgelaten wordt; een soort dubbele pijn. Komen deze symptomen u bekend voor? Ga dan voor de zekerheid alvast naar de huisarts.

Wat zijn oorzaken van blindedarmontsteking?

Het is in de medische wereld niet helemaal duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat. Sommige artsen denken dat het komt doordat de blinde darm afgesloten wordt, bijvoorbeeld door een stukje hard geworden ontlasting. Het is echter niet zeker of dit het geval is. Blindedarmontsteking kan dus ook niet voorkomen worden.

Hoe wordt blindedarmontsteking behandeld?

In veruit de meeste gevallen wordt uw blindedarm verwijderd. Het is namelijk veel veiliger om een mogelijk goed functionerende blindedarm te verwijderen dan een ontstoken blindedarm te laten zitten. U merkt na de operatie al direct dat de pijn weg is.Wanneer u vermoedens heeft van blindedarmontsteking, ga dan naar uw huisarts. Hij stuurt u in serieuze gevallen door naar het ziekenhuis. Daar kan met een echo worden vastgesteld waar de blindedarm precies zit. De operatie is tegenwoordig lang niet meer zo zwaar als vroeger, waardoor u snel kunt herstellen van uw blindedarmontsteking. Wel wordt nog preventief antibiotica toegediend en kunt u de eerste dagen na de operatie beter rustig aan doen en weinig vast voedsel eten.

Wat moet ik niet doen bij blindedarmontsteking?

Wanneer u nog niet zeker weet of u blindedarmontsteking heeft moet u met enkele dingen rekening houden. Het is niet verstandig om laxeermiddelen te nemen, omdat die de darmen verder kunnen irriteren. Pijnstillers worden ook afgeraden, omdat die het moeilijker maken verergering van buikpijn op te merken. Wees ook rustig aan met eten en eet geen voedsel dat al te zwaar op de maag ligt of deze verder kan irriteren. Ga vooral op tijd naar de dokter! Wanneer u uw appendix niet verwijderd laat worden kan deze barsten en buikvliesontsteking tot gevolg hebben, wat levensgevaarlijk is. Een bezoekje aan de dokter kan nooit kwaad, dus wacht hier zeker niet te lang mee.

Eigen ervaringen met blindedarmontsteking

Wanneer u zelf of een bekende in uw omgeving blindedarmontsteking heeft gehad, heeft u misschien wel nuttige tips voor anderen. Deze kunt u achterlaten door onderaan een reactie te plaatsen. Vertel bijvoorbeeld hoe u uzelf afleidde van de pijn, deze verminderde of wat u na de operatie voornamelijk at. Alle tips helpen om elkaars blindedarmontsteking te verminderen! Wilt u meer informatie over een andere ontsteking, zoals longontsteking, keelontsteking of blaasontsteking? Dat kan hier ook!You must be logged in to leave a reply.