Een kaakholteontsteking is een vorm van bijholteontsteking. Van deze ontsteking heeft u vooral last in uw hoofd, door veel drukkende pijn en verschillende problemen met uw neus. Zo krijgt u een verstopte neus of juist een etterige afscheiding. Koorts komt ook veel voor bij kaakholteontsteking. Maar wat is dit nu precies voor ontsteking? Lees ook wat u tegen kaakholteontsteking kunt doen.

Wat is kaakholteontsteking?

U heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord; kaakholteontsteking. Dus wat is dat nu precies? Uw schedel heeft een aantal holten. Deze holten zijn bekleed met slijmvlies, en hun taak is de lucht die door de neus wordt ingeademd voor te verwarmen. Zo worden slijm, stof en bacteriën via de trilhaartjes naar de neusholte afgevoerd. Maar wanneer u verkouden bent kunnen de slijmvliezen opzwellen. Hierdoor kan de verbinding tussen de bijholte en de neusholte versperd raken. Daar zitten de bacteriën vast in een warme, vochtige ruimte – de ideale plaats om zich te vermenigvuldigen. En zoveel bacteriën op één plaats kan natuurlijk niet goed zijn! Daardoor ontstond een kaakholteontsteking.

Symptomen van kaakholteontsteking

Bij een kaakholteontsteking heeft u in de meeste gevallen last van deze symptomen:

 • Hevige hoofdpijn achter de hogen
 • Drukkende pijn bij de holten in uw schedel, vooral bij het bukken
 • Koorts
 • Verstopte neus
 • Etterige afscheiding uit uw neus

Helaas zijn hoofdpijn en koorts nou niet echt specifieke symptomen. Het kan daarom lastig zijn om kaakholteontsteking te ontdekken. Gelukkig heeft een kaakholteontsteking meestal geen ernstige gevolgen. Blijven de symptomen wel erg lang aanhouden? Tot wel langer dan een week? Dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Hij kan u medicatie geven en ander advies geven om snel van de kaakholteontsteking af te komen.Oorzaken van kaakholteontsteking

Een kaakholteontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft het te maken met ene bepaalde infectie of allergie. Vaak is kaakholteontsteking het gevolg van een verkoudheid die uit de hand is gelopen, zoals we al hebben gezien bij het eerste kopje. Bij sommige mensen kan een neusslijmvliesallergie de oorzaak zijn van deze ontsteking, of een tandwortelontsteking in de bovenkaak. Kortom, een kaakholteontsteking kan door allerlei dingen ontstaan.

Van uw kaakholteontsteking afkomen

Natuurlijk is deze ontsteking niet iets waarmee u lang rond wilt lopen. Daarom volgen nu enkele tips om zo snel mogelijk van uw kaakholteontsteking af te komen:

 • Neem voldoende rust
 • Zoek vaak de frisse lucht op om uw neus door te laten stromen
 • Knijp niet allebei uw neusgaten dicht bij het snuiten
 • Druppel uw neus met zout water. Dit werkt erg effectief en brengt geen schade toe aan uw slijmvlies. Druppel maximaal zes keer per dag
 • Anderen neusdruppels kunnen ook gebruikt worden
 • Stomen met water kan ook helpen; hierbij hoeven geen middeltjes zoals kamille gebruikt te worden
 • Bij veel pijn kan een paracetamol gebruikt worden

Ervaringen?

Heeft u zelf ervaringen met kaakholteontsteking? Wat deed u bij deze ontsteking, en wat deed u wat beter niet kan? Of heeft u nog andere tips? Laat ze gerust achter in een reactie onderaan de pagina!You must be logged in to leave a reply.