Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over keelontsteking in het algemeen. Lees hier over de symptomen, hoe u keelontsteking kunt oplopen en hoe het te voorkomen en te behandelen is. Heeft u zelf al ervaringen gehad met keelonsteking? Dan kunt u een reactie achterlaten onderaan deze pagina! Vertel anderen bijvoorbeeld hoe u met de keelontsteking bent omgegaan en welke oplossingen voor u hebben geholpen.

Symptomen van keelontsteking

Uiteraard heeft u bij een keelontsteking last van keelpijn. Dit is echter niet het enige symptoom van keelontsteking, iedereen heeft immers wel eens keelpijn. Andere symptomen van keelontsteking zijn:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Pijn bij het slikken
  • In sommige gevallen witgele stippen op de amandelen
  • Lage weerstand
  • Opgezette lymfeklieren in de hals

Hoe ziet u nu het verschil tussen een keelontsteking en keelpijn? Naast dat uw keel geïrriteerd is, heeft u bij keelontsteking ook last van rode en gezwollen slijmviezen. Hierdoor is uw stem hees en kunt u pijn hebben bij het slikken. Ook gaat keelontsteking meestal gepaard met koorts, wat bij ‘normale’ keelpijn niet het geval is.

Acute en chronische keelontsteking

Er bestaan nog verschillen tussen acute en chronische keelontsteking. De meeste mensen krijgen te maken met acute keelontsteking; deze komt opeens opzetten en is vaak binnen twee weken weer over. Die kunt u betrekkelijk eenvoudig uitzieken. De acute keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Van een chronische keelontsteking komt u echter niet zo snel af. Deze kan erg lang duren (vandaar ‘chronisch’). Een chronische keelontsteking ontstaat meestal door een combinatie van een infectie met regelmatig alcohol drinken of roken. Doe dit dus met mate!Is keelontsteking besmettelijk?

In de meeste gevallen ontstaat de keelontsteking door een virus, vaak één van de vele verkoudheidsvirussen. Deze virussen kunnen zich redelijk eenvoudig verspreiden en keelontsteking is dan ook besmettelijk. Pas dus erg op met hoesten en was vaak uw handen wanneer u last heeft van keelontsteking.

Behandeling van keelontsteking

De meest voorkomende vorm van keelontsteking, acute keelontsteking, kunt u vaak zelf wel uitzieken in maximaal twee weken. Hiervoor is het belangrijk om een goede weerstand te houden; dit zorgt ervoor dat uw lichaam minder vatbaar is voor andere ziektes. Rust goed uit en zorg voor veel slaap. Het is verstandig om zachte thee (bijvoorbeeld met honing) te drinken of met zout water te gorgelen. Koffie of thee met cafeïne kunt u beter niet drinken, omdat dit de mond verder uitdroogt. Keelpastilles en hoestsiroop willen uw keelpijn ook nog wel verzachten. Heeft u na twee weken nog steeds last van de keelontsteking of worden de symptomen zo erg dat u bijna niet meer kunt eten of drinken? Of heeft u na drie à vier dagen nog steeds koorts? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Een verwaarloosde keelontsteking kan namelijk leiden tot andere ontstekingen die u natuurlijk liever niet heeft. Het is zeker niet verstandig om keelontsteking met zelfmedicatie te behandelen, doe dit ook vooral niet. Probeer de ontsteking uit te zieken en neem bij verergerde symptomen contact op met uw huisarts. Zo bent u snel weer van die vervelende keelontsteking af!You must be logged in to leave a reply.