Een longontsteking is een best gevaarlijke ontsteking. Meestal treedt het op als een complicatie van bijvoorbeeld een griepje of een verkoudheid. Bij een longontsteking raken de longblaasjes ontstoken en komt er minder zuurstof in het bloed. In de meeste gevallen is er maar een deel van één long ontstoken, maar als beide longen ontstoken zijn kan dit levensgevaarlijk zijn. Lees hier meer over de symptomen van een longontsteking en wat u kunt doen om deze te verhelpen!

Symptomen longontsteking

Een longontsteking gaat meestal gepaard met griep of verkoudheid. Uw weerstand is dan al lager en u bent meer vatbaar voor de bacteriën die longontsteking veroorzaken. Maar hoe herkent u nu precies de longontsteking symptomen?

  • U blijft maar hoesten nadat de griep of verkoudheid over is
  • U wordt vlak na herstel van griep weer ziek
  • U heeft koorts
  • U voelt zich erg ziek
  • U moet veel slijm ophoeste
  • Kortademig zijn of pijn hebben bij de ademhaling.

Omdat de longontsteking zo vlak na een griep of verkoudheid optreedt is hij wel goed te herkennen. Dat is erg belangrijk, want een longontsteking is niet altijd zonder gevolgen. En hoe sneller u erbij bent, hoe eerder u er vanaf kunt zijn!Longontsteking behandelen

Op tijd een longontsteking behandelen is cruciaal. Bij een longontsteking zijn de longblaasjes ontstoken en vullen die zich met witte bloedlichaampjes en vocht. Het gevolg is dat er minder zuurstof door de longblaasjes het bloed ingaat. Dat dit goed gebeurt is erg belangrijk, want uw lichaam moet genoeg zuurstof uit het bloed halen om normaal te kunnen functioneren. Omdat een longontsteking meestal een complicatie is geeft het al aan dat u een erg lage weerstand heeft. U kunt een longontsteking niet zelf behandelen; hiervoor moet u naar een arts gaan. Hij zal antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk dat u de antibioticakuur altijd helemaal afmaakt, ook al voelt u zich weer beter. Anders kunnen de bacteriën resistent worden tegen het middel, en dat willen we niet hebben!

Zelf kunt u niet veel meer doen om een longontsteking te bestrijden. U moet vooral voldoende drinken, zeker met koorts, en niet te veel inspannende handelingen verrichten. In bed blijven is niet per se noodzakelijk. Ook zult u moeten stoppen met roken, omdat sigaretten de longen nog meer aantasten.

Genezing en nabehandeling

Een longontsteking duurt meestal niet heel lang, rond de drie dagen. Na die drie dagen zet het herstel in en zult u zich langzaam beter voelen. Helaas kunt u nog wel erg lang blijven hoesten en vermoeid zijn, tot wel enkele weken na de longontsteking. Neem daarom ook als het herstel begint nog rust en ga geen al te inspannende dingen doen. Merkt u dat u langer ziek blijft dan die drie dagen, of duurt het herstel wel erg lang? Neem dan contact op met de huisarts.

Tips voor longontsteking?

Heeft u zelf wel eens longontsteking gehad? Of kent u iemand die er last van had en weet u wat deze persoon heeft gedaan om het herstel te bevorderen? Laat een reactie achter! Hiermee helpen we elkaar om met deze ontsteking om te gaan en zo min mogelijk last te hebben.You must be logged in to leave a reply.