De nieren zijn van groot belang voor uw lichaam. Ze werken hard om afvalstoffen uit uw lichaam te halen en zorgen ervoor dat deze via de urine worden weggevoerd uit het lichaam. Omdat er zoveel schadelijke stoffen voorkomen in de nieren, is het niet gek dat deze ook wel eens ontstoken raken. Logisch, maar nog steeds erg vervelend voor u. Een bepaalde type ontsteking in de nieren is de nierbekkenontsteking. Hierbij is er een bacterie doorgedrongen tot in een holte van de nier, waar de urine wordt verzameld. Lees hier wat de symptomen van een nierbekkenontsteking zijn en wat u eraan kunt doen.

Wat zijn de symptomen van nierbekkenontsteking?

Sommige symptomen van nierbekkenontsteking lijken erg op die van een blaasontsteking.

  • Veel kleine beetjes plassen
  • Pijn bij het plassen
  • Pijn in de onderbuik

Maar de nierbekkenontsteking heeft ook zo zijn eigen kenmerkende symptomen:

  • Hoge koorts
  • Koude rillingen
  • Pijn in uw rug of zij
  • Misselijk
  • Soms bloed in de urine of troebele urine

Kortom, u merkt bij het plassen snel genoeg dat u ergens last van heeft. Het is nog niet erg als u op dat moment niet weet welke ontsteking er in uw lichaam zit. U moet namelijk sowieso uw urine opvangen en laten controleren in het ziekenhuis. Door bepaalde stofjes die in uw urine zitten kan worden uitgewezen van welke soort ontsteking u last heeft. De uitslag van zo’n onderzoek is vaak al binnen een dag bekend.Wat kan ik zelf doen bij een nierbekkenontsteking?

U kunt zelf enkele adviezen ter harte nemen om de nierbekkenontsteking zo veel mogelijk tegen te gaan en er zo min mogelijk last van te hebben. Zo moet u veel drinken om niet uitgedroogd te raken; u moet namelijk vaak naar de wc. Het lijkt misschien alsof u het vele plassen op deze manier alleen maar stimuleert, maar u zult echt genoeg moeten drinken om niet uit te drogen. Wanneer u door de nierbekkenontsteking ook moet overgeven is het beter om telkens kleine beetjes te drinken, in plaats van in één keer een groot glas. Als u voelt dat u naar de wc moet, ga dan gelijk en plas  de blaas zoveel mogelijk leeg. Goede doorstroming is namelijk erg belangrijk.

De behandeling van nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met antibiotica. Het is belangrijk dat u de adviezen op de bijsluiter goed opvolgt en de antibioticakuur altijd afmaakt. Zo worden alle bacteriën gedood en worden ze niet resistent tegen de antibiotica. U kunt ook paracetamol slikken om de pijn te verlichten, maar niet meer dan vier keer per 24 uur. Andere middelen tegen de pijn kunnen wellicht maagklachten geven of de werking van andere medicijnen veranderen. Meestal bent u ongeveer een week na het begin van de behandeling alweer zo goed als beter. Heeft u na enkele dagen nog steeds dezelfde klachten, of zelfs erger? Ga dan terug naar de huisarts.

Uw ervaringen met nierbekkenontsteking

Wanneer u zelf ervaring heeft met nierbekkenontsteking, laat deze dan achter onderaan de pagina! Uw ervaringen en behandelingen kunnen wellicht andere mensen helpen die kampen met een nierbekkenontsteking. Ook kunt u in een reactie een vraag stellen aan de andere lezers.You must be logged in to leave a reply.