Vrouwen die last hebben van pijn in hun onderbuik kunnen wel eens last hebben van een ontsteking in het kleine bekken. Dat is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een soa of een bacterie die normaal gesproken ongevaarlijk is. U moet snel iets tegen een ontsteking in het kleine bekken doen, want als deze te lang blijft zitten kan de ontsteking leiden tot onvruchtbaarheid of meer kans geven op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Lees hier wat precies de symptomen zijn van een ontsteking in het kleine bekken, hoe u deze kunt voorkomen en wat u ertegen kunt doen!

Symptomen van ontsteking in het kleine bekken

Het kleine bekken is de ruimte tussen de heupgewrichten, het schaambeen en het stuitje. Hierin zijn de vagina, baarmoeder, eileiders en eierstokken gelegen. Bij dit type ontsteking is er ergens in het kleine bekken een ontsteking opgetreden,  meestal ontstaat deze rond de eileiders. Een andere naam voor de ontsteking in het kleine bekken is PID.

Helaas heeft deze ontsteking bijna geen kenmerkende symptomen. Bij de meeste vrouwen is pijn in de onderbuik de enige klacht. Sommige vrouwen krijgen ook koorts, een algemeen gevoel van ziek zijn, meer of andere vaginale afscheiding en pijn bij het plassen of bij de seks. In enkele gevallen is de ontsteking zo geniepig, dat u er helemaal niets van merkt. Let dus goed op of u pijn in uw onderbuik krijgt waarvan u de oorsprong niet weet.Waardoor ontstaat een ontsteking in het kleine bekken?

Bij de helft van de vrouwen met een ontsteking in het kleine bekken is de oorzaak een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Chlamydia en gonorroe zijn hier de grootste boosdoeners. Om soa’s te voorkomen is het belangrijk dat u en uw partner veilig met elkaar naar bed gaan. Als jullie toch graag onbeschermde seks hebben, moeten jullie je allebei laten testen op bestaande soa’s.

Een ontsteking in het kleine bekken kan ook veroorzaakt worden door ‘normale’ bacteriën die al in de darmen of de vagina zitten. Normaal gesproken kunnen deze geen kwaad of zijn ze zelfs goed voor u. Maar wanneer de bacteriën zich in korte tijd sterk kunnen vermenigvuldigen kunnen ze een ontsteking in het kleine bekken veroorzaken. Hier kunt u dus weinig tegen doen.

Ontsteking in het kleine bekken behandelen

Als u een ontsteking in het kleine bekken wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn, om nare gevolgen te voorkomen. Wanneer is aangetoond dat u een ontsteking in het kleine bekken heeft, krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven. Het is ontzettend belangrijk dat u die kuur afmaakt, omdat de bacteriën anders resistent kunnen worden tegen de antibiotica. Zelf moet u rustig aan doen en elke dag uw lichaamstemperatuur opmeten. Het is verstandig om tijdens en vlak na de infectie geen seks te hebben en wanneer u hier weer mee begint een condoom te gebruiken. Daarmee voorkomt u nieuwe infecties.

Heeft u zelf ervaringen met een ontsteking in het kleine bekken? Laat ons in een reactie weten wat bij u de oorzaak was en wat u hiertegen gedaan heeft!You must be logged in to leave a reply.