Niet alleen volwassenen en kinderen kunnen last krijgen van een oorontsteking. Dit is namelijk één van de meest voorkomende ontstekingen bij baby’s. Bij hen is de buis van Eustachius, die ervoor zorgt dat er geen bacteriën in de neus-keelholte kunnen komen, namelijk een stuk korter dan bij volwassenen. Zo kunnen er af en toe toch bacteriën of virussen in het oor doordringen en oorontsteking veroozaken. Lees hier meer over de symptomen van oorontsteking bij baby’s en wat u eraan kunt doen.

Symptomen van een oorontsteking bij baby’s

Baby’s hebben helaas ook vaak last van oorontsteking. Zij kunnen echter niet vertellen waar ze pijn hebben en hoe ze zich voelen, wat het lastig maakt om een goede diagnose te stellen. Dit zijn enkele symptomen die zich bij baby’s kunnen optreden wanneer ze oorontsteking hebben:

  • Koorts
  • Nachtelijke onrust
  • Misselijkheid en buikpijn
  • Slecht drinken en onrustig, veel huilen
  • Grijpen vaak naar de oren of rollen met hun hoofd
  • Soms ontstaat er een scheurtje in het trommelvlies, waardoor er vocht uit de oren kan komen (een loopoor)

Deze symptomen kunt u dus op zich goed herkennen bij uw baby. Huilt uw baby ongewoon veel en zit hij of zij vaak met de handen rond de oren? Dan kunt u het beste een bezoekje aan de huisarts brengen. Let wel op dat uw kind niet per se oorontsteking heeft als hij of zij aan zijn oren zit. Baby’s spelen namelijk redelijk vaak met hun oren en andere lichaamsdelen, dus dit is niet een heel betrouwbaar teken.Hoe behandel ik oorontsteking bij mijn baby?

Wanneer u met uw baby naar de dokter gaat zal de dokter afhankelijk van de leeftijd van uw kind bepaalde medicate voorschrijven. Kinderen jonger dan 6 maanden krijgen meestal een antibioticum. Voor kinderen die ouder zijn dan een half jaar volstaan vaak pijnstillende middelen zoals een paracetamol. Ook moet dan de situatie gedurende ongeveer 3 dagen gevolgd worden. Herkent u nog steeds deze symptomen na drie dagen?

  • Meer pijn
  • Nog minder drinken
  • Geen enkel teken van genezing

Dan doet u er verstandig aan om nogmaals naar de huisarts te gaan. U kunt zelf ook nog zorgen voor een snellere genezing door uw kind goed te laten drinken, zeker wanneer hij of zij koorts of diarre heeft. Zo zal uw baby niet uitdrogen. Het is niet zo dat u het kind per se binnen hoeft te houden of dat het niet mag douchen; dit kunt u met een gerust hart gewoon doen.

De oorontsteking houdt langer aan; wat nu?

Als uw baby of peuter vaker last heeft van oorontsteking is dat niet goed voor hem. Regelmatige oorontstekingen kunnen namelijk zorgen voor tijdelijke of zelfs blijvende gehoorschade. Bij jonge kinderen is dit ook slecht voor de spraakontwikkeling. Daarom kunnen er buisjes in de oren van uw kind geplaatst worden. Deze houden het trommelvlies open, zodat er minder druk op het oor komt te staan en vuil of vocht gemakkelijk naar buiten kunnen. Na een tijdje hebben de buisjes hun werk gedaan en worden ze door het lichaam afgestoten. Dit kan dus een goede oplossing zijn voor uw kind als hij of zij vaker oorontsteking heeft.

Zelf tips of vragen?

Laat dan een reactie achter onderaan de pagina! Zo kunnen we elkaar en elkaars baby’s helpen bij een oorontsteking. Laat weten wat u heeft gedaan toen uw kindje oorontsteking had of een andere ouder in uw omgeving. Heeft u een vraag, dan kunt u die natuurlijk ook stellen.You must be logged in to leave a reply.