Bij een peesontsteking heeft u last van uw pees bij het maken van veel verschillende bewegingen. Dat komt doordat de pees bijvoorbeeld overbelast is geraakt. Een ontstoken pees moet goed met rust gelaten worden om te kunnen genezen. Peesontstekingen kunnen op veel plekken in uw lichaam voorkomen. Hoe ontstaat een peesontsteking? Waar komen ze voor? En hoe komt u er weer vanaf?

De symptomen van een peesontsteking

Een peesontsteking, ook wel tendinitis genoemd, ontstaat meestal bij een overbelasting. U merkt dat u last heeft van een peesontsteking door de volgende symptomen:

  • Pijn op de plek van de ontstoken pees
  • Irritaties op die plek
  • Soms is de plek waar de pees zit rood en gezwollen
  • ’s Ochtends kan de pees stijf voelen
  • In het begin is er alleen pijn bij zware inspanning
  • Later krijgt u ook pijn bij gewone bezigheden en nog later constant

Een peesontsteking voelt dus een klein beetje zoals spierpijn, maar dan alleen na grote inspanning en op plekken waar spier en botten aan elkaar hechten. Plaatsen waar een peesontsteking veel voorkomt zijn onder andere de enkel, pols, schouder, knie en heup. Ook de bekende tenniselleboog is een voorbeeld van een peesontsteking. Bij de achillespees kan ook een ontsteking ontstaan. Daar hecht spier zich namelijk aan het bot en deze pezen staan vaak onder druk omdat die actief gebruikt worden bij het sporten of bewegen. U merkt de peesontsteking dan ook het eerst tijdens het sporten of inspannen. De ontstoken plek gaat dan pijn doen en irriteren.Hoe ontstaat een peesontsteking?

In bijna alle gevallen ontstaat een peesontsteking bij overbelasting van een bepaalde pees. Sommige sporten zijn erg intensief voor bepaalde spieren en gewrichten. Zo is basketbal erg zwaar voor de enkels en knieën en is er bij tennis gevaar voor een tenniselleboog. Het is belangrijk om altijd een goede warming-up en cooling-down te doen respectievelijk voor en na het sporten om blessures en peesontstekingen te voorkomen. Ook door hevige vibraties kan een peesontsteking ontstaan. Als laatste kan langdurige kou ervoor zorgen dat de pees ontstoken raakt. Vermijd dus langdurig zware inspanningen of veel kou.

Een peesontsteking behandelen

Als u merkt dat u een peesontsteking heeft of hier vermoedens van heeft kunt u het beste naar de huisarts gaan. Dat hoeft niet gelijk als u last van uw spieren krijgt. U kunt dan het beste afwachten en gewoon blijven bewegen, maar voorkom overbelasting. Als de klachten niet stoppen of u weet niet waar ze vandaan komen, ga dan naar de huisarts. Deze verwijst u soms door naar het ziekenhuis om een echo te laten maken. Daarmee kan werkelijk uitgewezen worden of er sprake is van een peesontsteking en niet bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking. Helaas kan de fysiotherapeut niet zoveel aan een peesontsteking doen. Medicijnen of antibiotica werken ook niet. Daarom kunt u het beste rustig blijven bewegen en de ontstoken plek niet teveel te belasten. Wat wel nog wil helpen is gekleurd tape van de fysiotherapeut. Dit zorgt voor minder druk en pijn op de ontstoken plek.

Zelf ervaringen?

Heeft u zelf ervaringen met een peesontsteking? Laat ons weten wat u hiertegen heeft gedaan! In een reactie kunt u uw oplossingen plaatsen om anderen te helpen.You must be logged in to leave a reply.