Overal in het lichaam komen slijmbeurzen voor. Meestal zitten ze tussen spieren en bot, waarbij ze ervoor zorgen dat de spieren zo soepel mogelijk over het bot kunnen bewegen en aangespannen kunnen worden. Je zou ze ook wel kunnen zien als smeermiddel bij een auto.

Helaas kan een slijmbeurs ontstoken raken. Zo’n slijmbeursontsteking is een pijnlijke en vervelende aandoening. Omdat ze bij elke plek waar spieren tegen bot liggen te vinden zijn, zijn er veel verschillende plaatsen waar slijmbeurzen ontstoken kunnen raken. Denk aan de elleboog, schouder, enkel, heup en knie. Lees hier over de symptomen, hoe het ontstaat en welke behandelmethoden er zijn.

De symptomen van slijmbeursontsteking

Slijmbeurs ontsteking

Bij ontstoken slijmbeurzen zijn de symptomen vrij eenduidig: je hebt pijn en je beweging (spieren) wordt beperkt. De slijmbeurs wordt wanneer deze ontstoken is namelijk een stuk dikker. De spieren die rondom de ontstoken slijmbeurs lopen komen hierdoor een beetje knel te zitten. De pijn ontstaat door de constante druk. Deze pijn neemt toe wanneer er gewicht op het gewricht geplaatst wordt. Dit gebeurt wanneer u bijvoorbeeld op uw heup of schouder ligt of steunt op uw elleboog of knie. Ook kan de pijn toenemen bij het buigen van de elleboog, doordat de huid zich spant en de spieren dichter tegen de slijmbeurs gedrukt worden.

Peesontsteking of slijmbeursontsteking?

Het kan lastig zijn onderscheid te maken tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking. De klachten zijn in eerste instantie namelijk erg vergelijkbaar. U kunt peesontsteking herkennen aan een ietwat rode plek en soms een zacht knisperend gevoel (soms ook hoorbaar) tijdens het bewegen van het gewricht of de pees. Deze symptomen treden niet op bij slijmbeursontsteking.Hoe ontstaat deze ontsteking?

De oorzaak van slijmbeursontsteking is meestal overbelasting. Mensen die normaal weinig bewegen en opeens erg veel gaan sporten kunnen hier dus snel last van krijgen. Ook langdurig licht belasten (bijvoorbeeld de hele dag werk op de knieën uitvoeren of een dag verven) kan slijmbeursontsteking als gevolg hebben. De pijn treed meestal al een dag na de overbelasting op en kan binnen enkele uren van licht tot heftig worden. Het vervelende aan deze ontsteking is dat er een constante pijn aanwezig is, ook in rustfase.

Ook oudere mensen kunnen last krijgen van slijmbeursontsteking. Bij deze mensen komt het echter niet door overbelasting, maar doordat de spieren en pezen door ouderdom kwetsbaarder zijn. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in komen die zorgen voor een wat ruwer spieroppervlak, waardoor de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken kan raken.

Hoe wordt slijmbeursontsteking behandeld?

Als u het idee heeft dat u last van slijmbeursontsteking heeft, is het raadzaam een dokter te raadplegen. Deze zal u adviseren rust te houden en eventueel een ontstekingsremmer voorschrijven. Dit is een soort medicijn dat de ontsteking remt. Hierdoor zullen uw pijnklachten afnemen, maar het weefsel zelf geneest er niet van! Belast uw spieren gedurende deze periode dus vooral níet.

Soms willen fysiotherapie en een bepaald soort injectie helpen, maar dit is nog nooit bewezen. Mocht uw pijn lang aanhouden kan er een operatieve ingreep gedaan worden. Als u snel geneest is het belangrijk deze plek in de gaten te blijven houden en niet zwaar te belasten. Heeft u ervaringen met slijmvliesontsteking of kan u een behandelmethode aanbevelen, laat het hieronder weten!You must be logged in to leave a reply.