Bij een slokdarmontsteking is het slijmvlies van de slokdarm ontstoken. Hierdoor heeft u last van symptomen als pijn bij het slikken en pijn rond het borstbeen. Gelukkig voor u is een slokdarmontsteking redelijk eenvoudig te behandelen. Hier kunt u alles lezen over een slokdarmontsteking; de symptomen, oorzaken én behandelmethoden ervan!

Symptomen van slokdarmontsteking

De symptomen van een slokdarmontsteking zijn redelijk eenduidig:

  • U heeft pijn bij het slikken en soms ook moeite met slikken.
  • In enkele gevallen bloedverlies bij de zweer. Het bloed komt in uw ontlasting terecht of het komt mee bij het overgeven (in zeer ernstige gevallen).
  • Er ontstaat pijn rond het borstbeen, die soms doorstraalt naar de rug of schouders.
  • Heel af en toe kan er een slokdarmperforatie ontstaan.

Hoe ontstaat een slokdarmontsteking?

Meestal ontstaat een slokdarmontsteking door maagzuur dat terugvloeit naar de slokdarm. Normaal gesproken zorgt een barrière tussen de slokdarm en de maag ervoor dat dit niet kan gebeuren. De wand van de slokdarm kan namelijk erg slecht tegen het bijtende maagzuur. Soms vloeit dit echter toch terug naar de slokdarm, waardoor het slijmvlies kan gaan ontsteken.

In andere gevallen ontstaat een slokdarmontsteking door regelmatig overgeven (hierbij komt namelijk ook maaginhoud weer terecht in de slokdarm). Tevens kan slokdarmontsteking veroorzaakt worden door een virus, schimmel, bacterie of andere ziekte. Deze verzwakken het immuunsysteem, waardoor de kans op slokdarmontsteking groter wordt. Als laatste zorgen bepaalde medicijnen heel soms voor slokdarmontsteking. Dit zijn bepaalde aspirines en anti-inflammatoire middelen (ontstekingsremmers).Behandeling van slokdarmontsteking

Een slokdarmontsteking wordt in de meeste gevallen bestreden met medicatie en andere middelen. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Meestal schrijft de arts bepaalde maagzuurneutraliserende middelen voor. Tegen infecties worden andere soorten medicijnen voorgeschreven. Wanneer u veel last heeft van pijn door de slokdarmontsteking kunt u pijnstillers nemen.

Zelf kunt u ook uw klachten verminderen. Hiervoor dient u de volgende zaken te vermijden:

  • Kruidig eten (zoals eten met kerrie, peper of chilipoeder).
  • Hard voedsel zoals noten en rauwe groenten eten.
  • Koolzuurhoudende dranken drinken.
  • Alcohol en tabak nuttigen.
  • Zuur eten en drinken.

Wij raden ook aan om vooral zacht voedsel te eten, zoals appelmoes, aardappelpuree, pudding, gehakt en zacht fruit. Dit is beter voor uw slokdarm, omdat er geen scherpe of harde stukken in zitten die de slokdarmwand nog meer kunnen beschadigen. Het vermijden van zoveel mogelijk ‘heftig’ eten zorgt ervoor dat het maagzuur niet al teveel opborrelt.

Zelf ervaringen met een slokdarmontsteking?

Als u zelf een slokdarmontsteking heeft gehad, of iemand in uw directe omgeving, kunt u onderaan de pagina tips en advies geven in een reactie. Zo kunt u andere mensen helpen om zo snel mogelijk van hun slokdarmontsteking af te komen. Op die manier kunnen we elkaar helpen zo min mogelijk last te hebben van deze vervelende ontsteking!You must be logged in to leave a reply.