Op deze pagina vindt u informatie over tandvleesontsteking, de symptomen ervan en wat u eraan kunt doen.  Tandvleesontsteking is een nare ontsteking waar u veel last van kunt hebben. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor en hoeft u niet al te lang met uw tandvleesontsteking rond te lopen. Lees hier bovendien ervaringen  en tips van andere mensen met tandvleesontsteking.

Symptomen van tandvleesontsteking

De symptomen van tandvleesontsteking zijn erg divers. Wanneer u tandvleesontsteking heeft kunt u last hebben van onder andere de volgende kwalen:

  • Rood tandvlees in plaats van lichtroze
  • Opgezwollen en/of glanzend tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees waardoor uw tanden langer lijken
  • Het tandvlees bloedt sneller bij het tandenpoetsen
  • Ontstaan van holtes tussen tanden en tandvlees
  • Vieze adem of pijn in de mond

Dit zijn erg kenmerkende symptomen, waardoor u vaak snel door kunt hebben of er iets mis is met uw tandvlees. En hoe eerder u hierachter komt, hoe beter dat is; tandvleesontsteking kan in een vroeg stadium namelijk veel beter behandeld worden. Zo bent u sneller van de tandvleesontsteking af, en wie wil dat nu niet!

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

Bij de meeste mensen ontstaat tandvleesontsteking doordat zij hun tanden niet of niet goed genoeg poetsen. Er blijft dan namelijk tandplak achter op de tanden en rond het tandvlees. Tandplak is een laagje bacteriën dat altijd aanwezig is op uw tanden en tandvlees. Wanneer u echter niet goed poetst kan tandplak verharden en tandsteen worden. Tandsteen veroorzaakt een ontsteking in uw tandvlees en is moeilijk te behandelen, waardoor er steeds meer bacteriën gaan nestelen.Andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van tandvleesontsteking zijn factoren als zwangerschap en diabetes. Ook enkele geneesmiddelen belemmeren de speekselproductie. Dit is niet gunstig voor uw mond, omdat speeksel bacteriën doodt. Minder voorkomende oorzaken zijn een ingeklemd gebitselement, een virusinfectie of een tekort aan vitamines.

Behandeling van tandvleesontsteking

De beste  manier om tandvlees te behandelen is het te voorkomen! Dit kunt u zeer eenvoudig doen door minimaal tweemaal per dag uw tanden goed te poetsen, ook tussen de tanden en het tandvlees. Flossen tussen de tanden is ook erg belangrijk voor goede mondhygiëne. Wanneer tandplak al is verhard tot tandsteen moet de tandarts dit verwijderen. Bij zijn behandeling verwijdert hij alle tandsteen en tandplak van uw tanden. Soms moet u hierna nog uw mond spoelen met een bepaald goedje om de mond goed te ontsmetten.

Wanneer u niet tijdig naar de tandarts gaat met tandsteen kan de tandvleesontsteking verergeren tot parodontitis. Deze ontsteking tast ook het bot onder het tandvlees aan, waardoor uw tanden losser komen te staan of zelfs uitvallen! Voorkom dit door goed te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan.

Zelf ervaringen met tandvleesontsteking?

Als u zelf ervaringen heeft met tandvleesontsteking en bijvoorbeeld goede tips heeft, laat dan hier een reactie achter! Zo kunnen we elkaar helpen om van die vervelende tandvleesontsteking af te komen en er zo min mogelijk last van te ondervinden.You must be logged in to leave a reply.